Η μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

Ιστορική Διαδρομή

Η μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής ξεκίνησε να λειτουργεί στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο το 1990 από την ψυχίατρο κ Ελευθερία Βάρσου ως ειδικό εξωτερικό ιατρείο για την διάγνωση, αξιολόγηση και θεραπεία ασθενών που πάσχουν από ψυχογενή ανορεξία και ψυχογενή βουλιμία. Το 1993 άρχισε να συμβάλλει στην εκπαίδευση ειδικευόμενων στην ψυχιατρική. Σημαντική συμβολή στην λειτουργία του ιατρείου είχε η κοινωνική λειτουργός Γεωργία Γιαννάκα  καθώς ανέλαβε την αρχική επαφή με τις πάσχουσες καθώς και την ενημέρωση και υποστήριξη των οικογενειών τους. Το 1999 έγινε σταθερός εξωτερικός συνεργάτης, ο ψυχίατρος κ Φραγκίσκος Γονιδάκης, που είχε εκπαιδευτεί ως ειδικευόμενος στο ειδικό ιατρείο, ενώ παράλληλα είχε συμπληρώσει την εκπαίδευσή του στην Γνωσιακή – Συμπεριφορική θεραπεία. Έτσι έγινε δυνατόν να αναλαμβάνει το ειδικό ιατρείο περισσότερα περιστατικά για θεραπευτική αντιμετώπιση, δεδομένου ότι οι θεραπείες συχνά διαρκούσαν πάνω από ένα έτος και ο αριθμός των προσερχομένων ασθενών αυξανόταν διαρκώς.

Το 2004 το ειδικό εξωτερικό ιατρείο μετασχηματίστηκε στη μονάδα διαταραχών πρόσληψης τροφής με συντονίστρια την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής κ Ελευθερία Βάρσου.  Η οποία αρχικά υλοποιούσε δύο θεραπευτικά προγράμματα, ένα εξωνοσοκομειακό που στηριζόταν σε ατομική ψυχοθεραπεία και ένα ενδονοσοκομειακό ψυχοθεραπευτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών ψυχογενούς ανορεξίας. Τον επόμενο χρόνο ιδρύθηκε και θεσμικά ο Κλινικός Φορέας Νοσηλείας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής, με την διάθεση 3 κλινών στην Πτέρυγα «Σκαρπαλέζου». του Αιγινητείου Νοσοκομείου. Το πρόγραμμα λειτουργεί έκτοτε με την διακλαδική συνεργασία θεραπευτικής ομάδας (ψυχίατροι, νοσηλευτές, εργοθεραπευτής, ομαδικός θεραπευτής, ψυχολόγοι, κοινωνικός λειτουργός, εικαστικός θεραπευτής, οικογενειακός θεραπευτής και διατροφολόγος ).

Λειτουργία της Μονάδας

 

Θεραπεία

 

Όπως αναφέρθηκε στην προηγούμενη παράγραφο η μονάδα διαθέτει ένα πρόγραμμα ενδονοσοκομειακής θεραπείας  (δύναμης 3 κλινών) και μια σειρά από παρεμβάσεις που υλοποιούνται σε εξωνοσοκομειακή  βάση. Το ενδονοσοκομειακό πρόγραμμα παρέχει ατομική ψυχοθεραπεία, ομαδική ψυχοθεραπεία, θεραπεία για την εικόνα του σώματος, εικαστική θεραπεία, ομάδα αυτο-υποστήριξης και φυσικά συμπεριφορικής κατεύθυνσης πρόγραμμα επανασίτισης. Το εξωνοσοκομειακό πρόγραμμα παρέχει ατομική ψυχοθεραπεία, ομαδική ψυχοεκπαίδευση των πασχόντων, ψυχοεκπαίδευση οικογενειών καθώς και διαλεκτική συμπεριφορική θεραπεία για ασθενείς που πάσχουν από διαταραχή πρόσληψης τροφής και οριακή διαταραχή προσωπικότητας. Η Μονάδα συνεργάζεται με το ιατρείο οικογένειας της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του Εθνικού και Καπποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την παροχή συστημικής θεραπείας σε οικογένειες με μέλος που πάσχει από διαταραχή πρόσληψης τροφής

Εκπαίδευση

 

Σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς υλοποιείται διετές πρόγραμμα εκπαίδευσης στη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία των διαταραχών πρόσληψης τροφής. Το προσωπικό της μονάδας συμμετέχει σε μια πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο όπου διδάσκουν το γνωστικό αντικείμενο των διαταραχών πρόσληψης τροφής. Ενδεικτικά αναφέρονται το μάθημα της Ψυχιατρικής για τους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το θεωρητικό πρόγραμμα εκπαίδευσης των ειδικευόμενων ψυχιατρικής κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου, τα μεταπτυχιακά προγράμματα Κλινικής Ψυχολογίας, Διασυνδετικής Ψυχιατρικής, Προαγωγής Υγείας και Κοινωνικής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ καθώς και το πρόγραμμα εκπαίδευσης στην γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Θεραπείας της Συμπεριφοράς. Τέλος υπάρχει συνεργασία με διάφορους φορείς που ενεργοποιούνται στο τομέα των διαταραχών πρόσληψης τροφής για την παροχή εποπτείας σε θεραπευτές. Ενδεικτικά αναφέρεται η συνεργασία με το τμήμα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής του θεραπευτικού προγράμματος 18 Άνω στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.

Συγγραφικό Έργο

 

Η κ Βάρσου και ο κ Γονιδάκης είναι συγγραφείς των βιβλίων “Ψυχογενής Ανορεξία. Αυτοφυλακισμένες κοπέλες και το μονοπάτι προς την έξοδο¨ και “Μιλώντας για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής” που κυκλοφόρησαν το 2008 και 2013 από τις ιατρικές εκδόσεις “ΒΗΤΑ”.  Ο κ Γονιδάκης μαζί με την κ Χαρίλα είναι συγγραφείς του βιβλίου “Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής. Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Προσέγγιση” που κυκλοφόρησε το 2011 από τις εκδόσεις “ΠΕΔΙΟ”. Το προσωπικό της μονάδας έχει συμμετέχει στην συγγραφή σημαντικού αριθμού κεφαλαίων που αφορούν τις διαταραχές πρόσληψης τροφής σε διάφορα επιστημονικά συγγράμματα.

 

Ερευνητικό Έργο

 

Η μονάδα έχει εκπονήσει μια σειρά από ερευνητικά προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί σε επιστημονικές εκδηλώσεις και συνέδρια και έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα διεθνή και ελληνικά περιοδικά.

writer
1