Βασικές πληροφορίες για το πρόγραμμα

Είσαι λοιπόν εδώ. Στην αρχή ενός προγράμματος ψυχοεκπαίδευσης για την ψυχογενή βουλιμία.

Πριν πατήσεις το επόμενο κουμπί αναρωτήσου για λίγο:
“Γιατί το κάνω;” Γιατί θέλω να νικήσω την ψυχογενή βουλιμία;”
Όταν έχεις αυτές τις απαντήσεις στο μυαλό σου πάρε ένα κομμάτι χαρτί η χρησιμοποίησε τον υπολογιστή ή την ταμπλέτα ή το κινητό σου και γράψτε της. Θα χρειαστείς ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς σου να γυρίσεις πίσω και να διαβάσεις αυτό που μόλις τώρα έγραψες.

Πριν ξεκινήσεις αυτή την προσπάθεια θα θέλαμε να σου πούμε μερικά πράγματα που πιστεύουμε ότι είναι χρήσιμα να ξέρεις για εμάς.

Ποιοι ειμαστε

α. Είμαστε η θεραπευτική ομάδα της Μονάδας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αιγινητείο Νοσοκομείο
β. Πιστεύουμε βασισμένοι στα επιστημονικά ευρήματα και στην κλινική μας εμπειρία ότι η Ψυχογενής Βουλιμία μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά και να θεραπευτεί.
γ. Ο δρόμος της ίασης για τον άνθρωπο που πάσχει από Ψυχογενή Βουλιμία έχει πολλές δυσκολίες και σπάνια είναι ευθύγραμμος. Πολλές φορές το κουράγιο χάνεται, η αντοχή εξαντλείται και το να παραιτηθεί κανείς φαίνεται το λιγότερο ανακουφιστικό. Τότε είναι που θα χρειαστείς να γυρίσεις σε αυτή την πρώτη καταγραφή και να θυμηθείς “γιατί το κάνεις”, ποιοι είναι οι λόγοι σου που θέλεις να ζήσεις χωρίς τη ψυχογενή βουλιμία.
δ. Πιστεύουμε ότι όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια και στήριξη και δεν μπορούν να τα καταφέρνουν πάντα μόνοι τους. Για αυτό και δημιουργήσαμε αυτό το πρόγραμμα.
η. Ένας από τους λόγους που δημιουργήσαμε αυτό το πρόγραμμα ήταν η αγωνία για τον κενό χρόνο ανάμεσα στην στιγμή που θα ζητήσεις βοήθεια και τη στιγμή που θα ξεκινήσεις θεραπεία. Θέλουμε να μπορούμε να σου προσφέρουμε κάτι που να σε βοηθήσει να ξεκινήσεις την προσπάθειά σου μέχρι τη στιγμή που θα μπορέσουμε να σε συναντήσουμε από κοντά.

Πρόγραμμα

ε. Το πρόγραμμα αυτό δεν είναι αποδεδειγμένη αξίας θεραπείας για την ψυχογενή βουλιμία και δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ψυχοθεραπεία αλλά μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις και να εφαρμόσεις τις βασικές αρχές της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας για την ψυχογενή βουλιμία που είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για αυτή τη διαταραχή. Για αυτό και πριν εισέλθεις στο πρόγραμμα αυτό σε προσκαλέσαμε να αποδεχτείς τη συμφωνία χρήσης του που τονίζει ακριβώς δύο σημείο. Το πρώτο είναι ότι καταλαβαίνεις ότι το πρόγραμμα σε αυτή του τη μορφή δεν αποτελεί θεραπεία καθώς και ότι για να το παρακολουθήσεις δέχεσαι να συμπληρώσεις ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε αν το πρόγραμμα αυτό και ποια συστατικά του μπορεί να έχουν κάποια θεραπευτική αξία.
στ. Το πρόγραμμα αποτελείται από βήματα που το ένα διαδέχεται το άλλο. Μπορείς πάντα να γυρίσεις σε κάποιο προηγούμενο βήμα και να επαναλάβεις την προσπάθειά σου. Είναι όμως σημαντικό να μην προχωρήσεις στο επόμενο βήμα αν δεν έχεις κατακτήσει αυτό που προσπαθείς. Αν αντιμετωπίζεις δυσκολίες μπορείς πάντα να μας επικοινωνήσεις μαζί μας μέσα από τη φόρμα επικοινωνίας που υπάρχει σε κάθε βήμα του προγράμματος.
ζ. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πληροφόρηση του ατόμου για αυτό που του συμβαίνει και στη δυνατότητά του για κατευθυνόμενη αυτοπαρατήρηση και γραπτή καταγραφή των συμπερασμάτων του. Θα ήταν καλό ξεκινώντας αυτό το πρόγραμμα να: α) διαβάσεις το γενικό μέρος της ιστοσελίδας για την ψυχογενή βουλιμία ώστε να έχεις στο νου σου βασικές πληροφορίες για αυτό που αντιμετωπίζεις και β) αγοράσεις ένα τετράδιο ή να δημιουργήσεις ένα φάκελο στον υπολογιστή σου για να συγκεντρώσεις τις καταγραφές που θα πρέπει να κάνεις.

Είσαι έτοιμη/ος λοιπόν; Έχεις βρει τους λόγους σου γιατί να κάνεις θεραπεία;

Καλό ξεκίνημα

1